Foredrag

Jeg er forfatter og foredragsholder og aktuel med romanen ”Berninis øje” om den italienske barokkunstner Gian Lorenzo Bernini.

Bernini begyndte allerede som dreng at hugge i marmor, og har sat sit fingeraftryk på stort set alt i Rom:

Det tager ham lang tid at vandre fra Via Liberiana over til Peterskirken, og den by han går igennem, ligner langtfra det vi nu forbinder med Rom. Der er endnu intet springvand med de fire floder midt på Piazza Navona, ingen oval plads foran Peterskirken, ingen bronzebaldakin over højalteret derinde, ingen engle på broen over til Castel Sant’Angelo, ingen elefant som bærer en obelisk på Piazza Minerva, ingen kvinde som svæver i ekstase badet i gyldent lys. Alt dette og meget mere af det du ser for dig, når du tænker på Rom, ligger endnu sammen med tingene i drengens rygsæk, madpakken og en citron.”

Foredrag om romanen ”Berninis øje” er både en introduktion til kunstneren Bernini, men i lige så høj grad en fortælling om et dramatisk liv, lidenskabelig kærlighed, rå rivalisering og om hvorfor kunst er en nødvendighed. Et foredrag om Rom dengang og nu.

Hent pdf. med mere info vedr. foredrag om Bernini.

Foredrag om Henrik Nordbrandts forfatterskab

Udover at have skrevet speciale på Københavns universitet om Henrik Nordbrandt – er jeg så heldig at jeg også var hans redaktør og nære ven.

Nordbrandts mest berømte Novemberdigt: ”Året har 16 måneder: November/ december, januar, februar, marts, april/ maj, juni, juli, august, september/oktober, november, november, november, november” er blevet hans signaturdigt. Men Nordbrandt rummer og favner så meget andet.

Nordbrandt var længslens digter, den rejsende den søgende, sørgende, fortvivlede. Paradoxets excellence. Nordbrandts store lyriske forfatterskab er en klar og dirrende stemme i dansk digtning. En introduktion til hans univers rummer både personlige erindringer om digteren, som desværre ikke er her mere, jeg vil blandt andet fortælle om tilblivelsen af hans tyrkiske kogebog ”Damelår og andre specialiteter”, hans forhold til spøgelser men først og fremmest vil jeg dele min dybe glæde ved digterens præcise og dirrende nærvær, om kærlighed, længsel og savn. Om at være et dirrende menneske. Om håndens skælven.

Jeg er cand.phil i Nordisk litteratur fra Københavns Universitet og har arbejdet som redaktør og forlagsleder på Brøndums forlag i mange år.

Her arbejdede jeg sammen med blandt andre Inger Christensen, Peter Seeberg, Henrik Nordbrandt, Villy Sørensen, Peter Øvig Knudsen, Svend Åge Madsen. Da jeg debuterede med brevromanen ”Prioritaire” flyttede jeg over på den anden side af skrivebordet og blev fuldtidsforfatter. Men før alt det med bøgerne blev jeg uddannet som cirkusartist på Ecole Nationale du Cirque i Paris og arbejde med teater i en årrække. Men det er en anden historie.

Læs kronik i anledning af Henrik Nordbrandts død.